Marcillac Vallon (60 min)

Mooi plaatsje in het centrum van de enige wijnstreek van de Aveyron. Het rode gesteente is zeer bepalend voor de rijke architectuur. Op zondag is er en levendige markt. Voor mensen die geïnteresseerd zijn om wijn te kopen kan La Domaine du Cros van Phillipe Teuliers in Goutrens aanbevolen worden (in het dorp Goutrens staan borden hoe je daar kunt komen). Verder heeft Matta in Bruejouls ook een goede naam.
Via de D905 naar Rieupeyroux (Intermarché)Linksaf de D911 volgen en na nog geen kilometer rechtsaf de D61 en vervolgen D75 volgen naar Rignac. Dan richting Goutrens via de D43. Na St Christophe-Vallon via D962 naar Marcillac.


Rodez (60 min)

Hoofdstad van het departement. Imposante cathedraal. Markt op zaterdag- en woensdagochtend. Gezellige winkelstraatjes met mooi gerestaureerde oude panden. Aanraders zijn Musée de Fenaille met een prachtige collectie Statues Menhirs en het hypermoderne Musée de Soulages.
Via de D905 naar Rieupeyroux en dan rechtsaf de D911 volgen.


Figeac (60 min)

Aardig stadje aan de Lot, net buiten het departement. Geboorteplaats van Champolion, de ontdekker van de betekenis van de Egyptische hiërogliefen. Er is een museum dat aan hem gewijd is. Op de foto een vergrote replica van de steen van Rosette


Saint Antonin Noble Val (5 kwartier)
Mooi stadje met een rijk verleden. Er wonen nogal wat Engelsen, Belgen, Nederlanders en Duitsers wat een internationale en geanimeerde sfeer aan het dorp geeft. Bovendien zijn er veel terrasjes en winkeltjes. Er kan gekanood worden. Markt op zondag. Vanuit Najac richting Laguépie en dan rechtsaf de D 115 volgen. Andere mogelijkheid is om vanuit Villefranche richting Montauban te nemen tot Septfonds en dan linksaf de D 5 nemen. Deze laatste route is sneller, maar minder mooi.


Conques (5 kwartier)
 
Door vanuit Marcillac de D 601 N te volgen komt men in Conques (zie boven). Conques wordt wel de “Haut-lieu de l’art Roman” genoemd en dat is terecht. Verscholen in de bergplooien van de gorges du Dourdou ligt het vestingplaatsje met het klooster en z’n stijle straatjes. Het leuke is dat er in het dorp nog echt geleefd wordt door gewone mensen en in het klooster lopen paters rond. Je hebt daardoor minder het gevoel dat je in een openlucht museum rondloopt. De timpaan van de kerk is beroemd en sinds enige jaren de nieuwe gebrandschilderde ramen door Soulages. In het klooster wordt de relikwie van Sainte Foy bewaard. De schrijn is een verbazende mengeling van stijlen en materialen. Sommige delen stammen uit Keltische en Romeinse tijden. Er zijn allerlei boekjes te koop met o.a. de legende van Ste Foy.
Vanuit Marcillac de D 601 volgen.


Cahors (anderhalf uur) 
 
Mooie grote mondaine stad met veel mooie winkels. Enkele interessante bouwwerken, waaronder de beroemde versterkte brug. Cahors is het middelpunt van een uitgestrekt wijngebied dat de beroemde gelijknamige wijn produceert.
Vanuit Villefranche via de D911 richting Montauban aanhouden en dan staat Cahors aangegeven.


Millau (anderhalf uur)
Millau (spreek uit miejo) heeft een mooi oud centrum en bruist van leven. Het heeft een heel interessant oudheidkundig museum. Met een plaatselijk gevonden Sauriër van enkele meters. Er is daar namelijk een binnenzee geweest waar dat dier ooit rondgezwommen heeft. Verder o.a. schedels van pré-Keltische volken en een reconstructie van een pottenbakkersoven uit Gallo-Romeinse tijd. Buiten Millau is een opgraving van het wereldbefaamde pottenbakkers centrum Graufesenque uit het begin van de jaartelling.


 
Voor een paar euro (tolweg) kun je over het hoogste viaduct ter wereld rijden.


Laguiole en de Aubrac (anderhalf uur) Laguiole is het middelpunt van het berggebied de Aubrac in het noorden van de Aveyron. Het is een ruige en dunbevolkte streek met extensieve veeteelt. In de winter is er sneeuwtoerisme en in de zomer kan er prachtig gewandeld worden. Het is er altijd een paar graden koeler dan hier. Uit Laguiole komen de beroemde, gelijknamige zakmessen.