Tips voor uitstapjes in de “buurt”
Versie 2019

Toeristische route langs de Viaur: La Salvetat, Pradials, Cadoulette, Montou, Roumégous, Bellecombe, La Salvetat  + 25 km.
Zie ook Facebook Camping Moulin de Liort : Fietstocht langs de Viaur
Vanuit La Salvetat richting Villefranche tot Pradinals (D 905 A). Voor Pradinals bij het kerkhof linksaf richting Cadoulette (D 71). Bij Cadoulette linksaf richting Montou. Voor het kerkhof linksaf. In het dorp is het de moeite even rond te kijken. De kerk is opgedragen aan de varkenshoeders. Zelfs nu komen er nog varkenshouders. De weg vervolgend komt men in het gehucht Roumégous. Kasteelruïne uit de 14e eeuw. Het is privébezit en de twee oude zusters weigeren halsstarrig dat de gemeente het laat restaureren. Zo af en toe stort er weer een stuk muur in; echt zonde. Staande voor het kasteel, in de bocht met de laatste boerderijen van het dorp in de rug, kan men rechts la chapelle de Murat in het dal zien liggen.
De weg vervolgend komt men bij een afslag: Als men die weg inslaat, kan men la chapelle de Murat bezoeken. Een plaatselijke vereniging voor het behoud van erfgoed heeft de kapel onlangs gerestaureerd. In de zomer worden geregeld rondleidingen georganiseerd.
De weg vervolgend komt men langs La Roque, waar in een ver verleden een fortificatie was, waarmee deze weg door het dal beheerst werd. Rechts voor de brug is een picknick- en zwemplaats in de Viaur.
Vervolgens rijdt men via Bellecombe weer omhoog naar het plateau. Kijk nog even achterom om het prachtige uitzicht te bewonderen. Vlak voor La Salvetat kan men nog linksaf naar Puech Montard, waar het net als in Montou lijkt of de tijd heeft stilgestaan.Villelongue (10 min)

De auto rechts in een weitje parkeren voor de brug. In het dorpje zelf kan niet met een auto gereden worden. Momenteel woont er niemand meer permanent. Het dorp ontleent zijn naam aan de langgerekte oorspronkelijke bebouwing langs het pad dat naar het kasteel leidt. Tot de Franse revolutie was Villelongue de zetel van een belangrijk landgoed. Het kasteel werd 14 februari 1790 in brand gestoken door opstandige boeren, die hun kans schoon zagen. De kapel die uit de 11e eeuw stamt was tijdens de 2e wereldoorlog een schuilplaats voor verzetsmensen. Nu is er een klein museum gevestigd. Eén van de (niet permanente) bewoners heeft de sleutel. Informeer ter plekke. 
Vanuit de camping richting Tayrac. Bij La Rode richting Pradinas (D 85): Afslaan richting Naucelle (D 83). Na Fabrègues in het dal van de Lieu ligt links Villelongue. 


Parc Animalier (10 min)
Dierenpark met vooral hertachtigen maar ook zebra’s, bizons en waterbuffels, wolven en lynxen en een beer. Ook kinderboerderij en treintje. Vooral leuk voor kinderen. ’s Zomers demonstraties valkerij en optreden van de beer, die een filmster is. Wij hebben folders bij de receptie/winkel.  


Als je nog iets verder doorrijdt is rechts de afslag La Planque. Als men die weg volgt, komt men eerst langs het kasteel La Planque en vervolgens langs een hertenfokkerij met grote kuddes van diverse soorten herten. Dat is ook leuk en kost niks. De herten worden gefokt voor de slacht door de familie Roques, die van oudsher het kasteel La Planque bezitten, dat de zetel van de seigneurie (heerlijkheid) van Pradinas was. Mijnheer Roques was, evenals zijn vader, burgemeester van Pradinas.
Vanuit de camping richting Tayrac. Bij La Rode richting Pradinas (D 85): Voorbij Pradinas langs de D 85. Links. 


Sauveterre (20 min)

Sauveterre de Rouergue behoort tot de best bewaarde bastides (vestingdorp) van Frankrijk. De vestingmuren zijn in de 19 e eeuw per opbod verkocht. Er is één toren gespaard gebleven. De kant naar het stadje is open om in geval van verovering door de vijand niet vanuit de eigen toren onder schot genomen te kunnen worden. Van de gracht is nog een deel over. In het dorp waant men zich in de middeleeuwen. Sauveterre is dan ook al vaak als decor gebruikt voor films. Elke poort is aan een heilige opgedragen en soms staat het desbetreffende beeld er nog boven. Zoals dat van de heilige Christoffel boven de gelijknamige poort. In de muur ziet men nog de scharnieren en de nis waar een zware balk in geschoven kon worden om de poort te vergrendelen. Het grote plein met de booggewelven er omheen was helemaal ingesteld op het bevorderen van de handel. Gesticht door Alphonse de Poitiers in 1280 om de bevolking te beschermen tegen rondtrekkende roversbenden en zijn invloed in de omtrek te bestendigen. Leuk terras, een pizzeria en een gewoon restaurantje waar je buiten kunt eten. Op de gedempte slotgracht wordt ‘s avonds pétanque (jeu de boules) gespeeld. In het Office de Tourisme vindt men behalve allerlei informatie over de omgeving ook de tijden van de rondleiding. Tijdens het toeristisch seizoen is er op vrijdag een avondmarkt vanaf 18.30 uur.
Vanaf de camping richting Tayrac en Pradinas (D 85). Voor Pradinas rechtsaf richting Castelnau. Links van de weg is een oude toren te zien, restant van het kasteel van Castelnau.


Naucelle (20 min) 

Het is een leuk dorpje om bijvoorbeeld boodschappen (Intermarché) te doen of een terrasje te pakken. Op zaterdagochtend is er markt. Bekijk bij gelegenheid even de binnenplaats van het gemeentehuis. De naam is afgeleid van Nova Cella en werd vanaf de 9e eeuw gebruikt om nieuwe kloosters aan te duiden. Naucelle werd in 1424 gefortificeerd en was een halteplaats op de weg tussen Rodez en Toulouse. Als men het pleintje overziet herkent men weer de bastide opzet met de zo karakteristieke arcades. Deze booggewelven waren bedoeld om behalve ruimte te winnen binnen de altijd te krappe vestingmuren, ook de marktkooplui de gelegenheid te geven, bij slecht weer, toch hun waren uit te kunnen stallen. Er is één mooie stadspoort bewaard gebleven. Er is een zwembad en even buiten Naucelle ligt een aardig meer : Lac de Bonnefon. Vanuit de camping richting Tayrac. Bij La Rode richting Pradinas (D 85): Afslaan richting Naucelle (D 83).Pont de Cirou (20 min)

Prachtig stil dorpje aan de Viaur. Zie ook wandelingenboekje.

D905 richting Carmaux. Na Mirandol linksaf de D80 volgen. La Bastide l’Evêque (25 min)

Prachtig dorpje in de buurt van de gorges de l’Aveyron. In de middeleeuwen wilde de bisschop van Rodez een tegenhanger van het machtige Villefranche en investeerde in dit dorp om er ook een bastide van te maken. Het is te zien dat het nooit echt van de grond is gekomen maar het blijft een zeer charmant dorpje. Vanuit La Bastide l’Evêque kun je door de gorges de l’Aveyron naar Villefranche rijden. Dat is een mooie route langs wat eens het industriegebied van Villefranche was. Langs de rivier waren meer dan twintig molens om te malen, te zagen, te pletten, te weven enz. Op de hellingen waren de wijnvelden. Na de eerste wereldoorlog raakte dit alles in verval.

Vanuit La Bastide l’Evêque kun je ook naar le pont du Cayla rijden, een mooi plekje aan de Aveyron met een brug, die uit de romeinse tijd stamt. Je kunt er zwemmen en het is er goed toeven als het warm is. Zeer de moeite waard is ook een bezoek aan de Koperslagmolen “Le Martinet de Ramonde”. De molen is geheel gerestaureerd door een plaatselijke vereniging en er worden demonstraties gegeven. Wij hebben folders bij de receptie/winkel
Vanuit la Salvetat de borden Villefranche volgen (D 905 A) Bij de D911 linksaf. Na enkele kilometers rechtsaf naar de D69. Om vervolgens naar Villefranche te rijden via de gorges van de Aveyron moet je de D269 volgen.