Carmaux markt en Emmaüs (30 min)

Bric à Brac van Emmaüs in Carmaux en markt op vrijdagochtend. Bij de stoplichten direct na de brug kun je het beste de auto parkeren bij de Intermarché links. Het is 5 min lopen naar de markt. (Place Gambetta) en de Emmaüs (rue Courbet). Kan goed gecombineerd worden met zwemplaats Lac Roucarié Pont Cirou en of Albi.
D905 richting Carmaux.


Belcastel (30 min)
Middeleeuws dorpje met kasteel. Met veel smaak gerestaureerd. In de zomer is er elke vrijdag een avondmarkt. Het kasteel is privébezit en gedeeltelijk bewoond. De rest is te bezichtigen. Het kasteel is vlak na WOII gerestaureerd en dat heeft een nieuwe impuls aan het dorp gegeven. Prachtig gelegen en mooie route ernaar toe.
Voor mensen die geïnteresseerd zijn om wijn te kopen kan La Domaine du Cros van Phillipe Teuliers in Goutrens aanbevolen worden (in het dorp Goutrens staan borden hoe je daar kunt komen). Verder heeft Matta in Bruéjouls ook een goede naam.  

Voor mensen die geïnteresseerd zijn om wijn te kopen kan La Domaine du Cros van Phillipe Teuliers in Goutrens aanbevolen worden (in het dorp Goutrens staan borden hoe je daar kunt komen). Verder heeft Matta in Bruéjouls ook een goede naam.
Vanaf de camping richting Tayrac dan richting Pradinas (D 85). Aangekomen op een grote weg D 911 N rechtsaf en al snel weer linksaf richting Rignac via Colombies (D 997). Na Le Pont Neuf over de Aveyron. Rechtsaf naar Belcastel (D 285).


Monestiés (30 min)

Kleine bastide met mooie burchtwal. Er is een goed restaurant L’Auberge Occitane
Vanuit La Salvetat richting Carmaux. Net na Mirandol rechtsaf (D 80) langs Ségur en Laparrouquial. Dan linksaf de (D 91) volgen. Dat is een beetje een omweg, maar het is een heel mooie route door “La France profonde”. Te combineren met Cordes.


Château du Bosc (30 min)De familie Toulouse Lautrec had in de buurt van Naucelle haar zomerverblijf. De beroemde schilder bracht hier veel tijd door in zijn jonge jaren. Het kasteel kan bezocht worden. De vele stijlkamers en tuin geven een goed beeld van het leven van de aristocratie in die tijd. In Albi had de familie haar winterverblijf. In het Palais de la Berbie (paleis van de bisschop) is een museum aan de schilder gewijd.


Villefranche de Rouergue (30 min)
Villefranche is een grote bastide uit de XIIIe eeuw aan de Aveyron. Elke donderdag is er een uitgebreide markt in Villefranche tussen 9.00 en 12.00 uur. Bezienswaardig: Kathedraal (in de zomer kun je in de toren en dan heb je een prachtig uitzicht op het gekrioel van de markt onder je), kloostergang, (bij het ziekenhuis “La Chartreuse”), église des pénitents noirs, Place des Arcades en de vele kleine straatjes en steegjes in het oude centrum. Naast de brug over de Aveyron is het Office de Tourisme. Mooie route via Labastide L’Evêque langs de Aveyron (gorges).


Najac (40 min)
 
Mooie route langs Cadoulette, Lescure Jaoul, Lunac en La Fouillade. Lunac is de moeite waard om even te bekijken. Kasteel en prachtige primitieve zandstenen beeldjes uit de middeleeuwen boven de vensters aan de achterkant van de kerk. Via een klein deurtje naast de kerk kan men in de tuin erachter komen. 

La Fouillade heeft 2 gezellige terrasjes in het centrum en een supermarkt en diverse winkels. 
Najac is een bastide en goed bewaard gebleven met een indrukwekkend kasteel. Er zijn diverse cafés met terrasjes en restaurants. Het kasteel kan bezichtigd worden. Het is een knap staaltje van militaire architectuur en de gids geeft er goede uitleg bij, maar helaas alleen in het frans. Er is wel een uitleg in het Nederlands op papier beschikbaar. 
Vanuit La Salvetat eerst richting Villefranche (D905). Voor Pradials linksaf slaan richting Cadoulette (D 71) en dan rechtsaf de D 39 volgen. Zie Michelingids (groene gids) 


La Garde Viaur (40 min)

Middeleeuws dorpje, mooi gelegen aan de Viaur (spreek uit Vioor). Zwemgelegenheid, bar, restaurant aan het water. Zie ook wandelingenboekje “Topoguide”.
Via Pradials en Cadoulette de D 39 volgen (zie Najac). In Lescure-Jaoul links afslaan richting St. André de Najac (D 544). Vandaaruit richting La Garde Viaur (D 239).Kronkelweg!


Villeneuve (40 min)
Kleine bastide ten noorden van Villefranche. Mooi plaatsje. In de kerk zijn fresco’s uit de 15e eeuw te zien.


Na Villefranche rechts van de D922
Grottes de Foissac / Saute de la Mounine (45 min)


De grotten staan duidelijk aangegeven. Kalkafzettingen (druipsteen) en restanten van préhistorische bewoning en grafresten (geraamte Arthur !). De weg vervolgend, bijvoorbeeld langs Balaguier d’Olt en Ambeyrac (mooie route) komt men bij la Saute de la Mounine. Er is een legende aan die plaats verbonden, die ik op verzoek, bij een goed glas, met plezier zal vertellen.
Na Villefranche richting Figeac (D 922) langs Villeneuve (ook een bastide). Ongeveer 10 km na Villeneuve bij kruising linksaf richting Foissac.


Cordes sur ciel (50 min)

Als je de D91 de andere kant uit volgt, kom je in Cordes (spreek uit: korde). Prachtige, goed geconserveerde bastide, mooi gelegen op een heuvel. Veel bezienswaardige gevels en schilderachtige straatjes. Veel cafés, terrasjes, restaurants en boetiekjes. Tamelijk toeristisch. Het beste te bezoeken op een doordeweekse dag.
Vanuit La Salvetat richting Carmaux. Net na Mirandol rechtsaf (D 80) langs Ségur en Laparrouquial. Dan linksaf de (D 91) volgen. Dat is een beetje een omweg, maar het is een heel mooie route. Te combineren met Monestiés.


Albi (50 min)
Mooie stad aan de Tarn. Interessante architectuur, hoofdzakelijk opgetrokken uit baksteen. Imposante kathedraal (grootste gebouw van baksteen ter wereld) als bolwerk tegen de Catharen. Zeer rijk geornamenteerd van binnen. Verder het aartsbisschoppelijk paleis en het museum Van Toulouse de Lautrec. Het is leuk om beneden langs de Tarn te wandelen en door het oude centrum. Ruime keuze aan cafés, terrasjes en restaurants. Twee springen eruit; te weten: vegetarisch restaurant “Le Tournesol” en het stijlvolle “Le Clos de Ste Cécile”.
Er is een grote parkeerplaats achter de kathedraal, waar altijd plaats is. Daar is ook een leuk wijkje : Castelviel. Mooie winkels met veel keus.
Via de D905 naar Carmaux en vervolgens de N88 naar Albi.